Néhány gondolat a fotós akkreditációról

A versennyel kapcsolatos teendőim miatt csak most tudok mondani néhány gondolatot a fotós akkreditációról.

Nem használok Facebookot, és a csapattársak a verseny napja előtti estén értesítettek arról, hogy több bejegyzésben nemtetszésüket fejezik ki fotósok és nem fotósok a versenykiírásban található, a hivatásos fotósok számára kötelező akkreditáció miatt. Az gyorsan kiderült számomra, hogy több csúsztatás is található a beszélgetésben (pl. nem szombaton 18.40-kor került ez bele, hanem több mint két hete, a versenyzők és a látogatók számára történt kiírás véglegesítésekor, továbbá nincs saját, „helyzetbe hozandó” fotósunk sem, és képeket sem fogunk árulni), de ezt én betudom a szociális médiában elterjedt szokásoknak.

Csak egy fotós keresett meg ezzel kapcsolatban még a verseny előtt, az ő részére is ezt a tájékoztatást adtam: az akkreditáció csak a hivatalos fotósok (pl. akiktől a versenyek után pénzért lehet fényképeket vásárolni) kötelező. Ezt 3500 Ft-ban határoztuk meg, amiben benne van a helyszínre való belépő, az ebéd és az egy ital lehetősége, vagyis kb. 1500 Ft az akkreditáció nettó ára.  A befizetett díjról természetesen számlát adtunk volna minden jelentkezőnek. Aki hobbiból, családját, barátait vagy akár ismeretleneket fotóz, azoktól nem kértünk semmit. Az akkreditáció célja az volt, hogy kis mértékben járuljon hozzá a rendezvényhez az, akinek később ebből bevétele származik.

A versenyen saját tapasztalataim alapján 10+ fotós volt, aki komolyabb felszereléssel rendelkezett, illetve volt egy fotóriporter a megyei médiától. A híresztelésekkel ellentétben senkihez nem mentünk oda, hogy van-e akkreditációja. Nem is gondoltuk, hogy mi keressük a fotósokat, hanem „önbevalló” módon jelentkeznek, ha úgy gondolják. Azt is megbeszéltük, ha valaki eljön, de nem jelentkezik, és a verseny után lehet tőle képeket vásárolni, nem foglalkozunk vele. Nem gondoltam, hogy ez ennyire problémás dolog, viszont utólag nézve egy felmérésnek tökéletes volt.

További kérdésekre szívesen válaszolok az elérhetőségeimen.

Köszönettel,

Dósa Márton
versenyigazgató
Vitalitás SE

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.